Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, nu mai este expusă la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, proprietarele acesteia – Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu – refuzând prelungirea contractului de comodat încheiat până la data de 3 iunie, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX surse din instituţia muzeală.

Contactat, joi, de MEDIAFAX, avocatul Bogdan Grabowski a confirmat informaţia.

Bogdan Grabowski, avocatul proprietarelor „Cuminţeniei Pământului”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, în februarie 2018, s-a solicitat MCIN să precizeze dacă va reevalua opera de artă sau va plăti suma de 11 milioane de euro convenită în 2016.

Întrebat de MEDIAFAX care este motivul pentru care nu se mai doreşte expunerea sculpturii la MNAR, avocatul a declarat: „Pentru că Muzeul Naţional de Artă ne-a informat că bugetul pentru suportarea asigurării lunare este de aproximativ 90% din bugetul aprobat de către Ministerul Culturii pentru plata asigurării operelor închiriate sau pe care le deţin de la persoane. Asigurarea pentru «Cuminţenia Pământului» ar fi reprezentat cam 90% din bugetul lunar pe care îl are muzeul pentru suportarea unor astfel de asigurări”.

„Pe de alta parte, doamnele coproprietare nu pot să trăiască cu această emoţie, că, în fiecare lună , la sfârşit de lună, nu ştim (ce se întâmplă cu sculptura, n.r.). Iar, dacă înceta contractul, în ziua respectivă trebuia luată lucrarea de la muzeu”, a mai declarat Grabowski pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte asigurarea, sculptura nu beneficiază în acest moment de aşa ceva: „Nu este asigurată. Nu, legislaţia nu prevede nicio obligativitate de asigurare, iar, pe de altă parte, nicio operă a statului român nu este asigurată de către statul român. Nicio operă de la Muzeul Naţional de Artă, de la Muzeul Naţional Cotroceni, de la orice muzeu din România nu este asigurată de către statul român”.

„Doamnele coproprietrare s-au adresat Ministerului Culturii în luna februarie, anul acesta, solicitând să precizeze ministerul dacă înţelege să reevalueze sculptura sau dacă înţelege să plătească suma de 11 milioane (de euro, n.r.) convenită în 2016. Din februarie, până astăzi, nu am primit niciun răspuns de la minister. Iar, în această situaţie, doamnele coproprietare au înţeles să nu mai prelungească contractul de comodat”, a mai spus, joi, avocatul.

„În 31 octombrie 2016, când Banca Naţională nu a mai putut să păstreze lucrarea în expunere, lucrarea a fost dusă la Muzeul Naţional de Artă în mod provizoriu, până la achiziţionarea de către statul român. Or, anul acesta, statul român a hotărât să restituie banii celor care au donat. Domnul ministru (al Culturii, George Ivaşcu, n.r.) a chemat corpul de control al prim-ministrului şi în această situaţie s-a ajuns la această decizie (de a nu mai prelungi contractul de comodat, n.r.)”, a completat Grabowski.

Sursa: Mediafax