Euro Jurisprudenta

O aplicatie noua lansata de C.T.C.E SA Piatra Neamt in anul 2009, ce vine sa completeze suita de aplicatii juridice cu informatii la zi din Jurisprudenta Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.


Alaturi de EUROLEGIS, aplicatia EUROJURISPRUDENTA este instrumentul perfect pentru utilizatorii interesati in domeniul legislatiei Europene.


Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene reprezinta institutia jurisdictionala comunitara.


Ea este compusa din trei instante: Curtea de Justitie, Tribunalul de Prima Instanta si Tribunalul Functiei Publice, a caror misiune esentiala este de a examina legalitatea actelor comunitare si de a asigura interpretarea si aplicarea uniforma a dreptului comunitar.


Prin intermediul jurisprudentei sale, Curtea de Justitie a stabilit obligatia administratiilor si a instantelor nationale de a aplica integral dreptul comunitar in cadrul sferei lor de competenta si de a proteja drepturile conferite de acesta cetatenilor (aplicarea directa a dreptului comunitar), lasand inaplicabila orice dispozitie contrara din dreptul intern, anterioara sau ulterioara normei comunitare (suprematia dreptului comunitar asupra dreptului national).


Dreptul comunitar este direct aplicabil tuturor tribunalelor statelor membre. Din aceasta perspectiva, rolul Curtii de Justitie impreuna cu Tribunalul de Prima Instanta este de a asigura protectia jurisdictionala privind sistemul juridic.


Misiunea esentiala o constituie asigurarea respectarii dreptului comunitar in interpretarea si aplicarea atat a Tratatelor, cat si a activitatilor comunitare. Tribunalul de Prima Instanta a fost instituit in anul 1989 cu scopul de a usura munca voluminoasa a Curtii de Justitie. Obiectivul l-a constituit nu doar consolidarea protejarii intereselor indivizilor prin instituirea unui dublu grad de jurisdictie, dar si de a prelua o parte din munca Curtii de Justitie, permitand acestei institutii de a se concentra asupra sarcinii sale esentiale.